Asweegsystemen

Direct naar asweegsystemen

Met een asweegsysteem kunnen voertuigen zoals personenauto’s, vrachtwagens, landbouwmachines enz. worden gewogen. De voordelen van asweegsystemen zijn o.a. de compacte omvang, waardoor ze zeer gemakkelijk van de ene naar een andere locatie kunnen worden verplaatst, en de aanzienlijk lagere kosten ten opzichte van weegbruggen, die op een permanente locatie zijn geïnstalleerd.

Een asweegsysteem bestaat uit 2 of meer verplaatsbare, compacte weegplateaus, een bedienings-unit met display en optionele randapparatuur (zoals een printer) en accessoires. Het wegen geschiedt door het voertuig met tenminste 2 wielen op de weegplateaus te rijden, waardoor de asdruk (het asgewicht) van het voertuig kan worden gemeten.

Bij gebruik van 2 weegplateaus (ook wel weegplaten genoemd) worden de wielassen van het voertuig na elkaar gewogen en de gewichten daarvan (automatisch) bij elkaar opgeteld. Bij gebruik van meerdere paren weegplateaus kunnen meerdere assen tegelijk of het gehele voertuig ineens worden gewogen. Er zijn twee toepassingsversies van asweegsystemen, statisch wegen en dynamisch wegen. Beide versies kunnen worden toegepast voor het wegen van vrijwel alle gangbare voertuigen.

Bij het statisch wegen stopt het voertuig als de voorwielen op de weegplateaus staan, om een stabiele aflezing te kunnen verkrijgen. Na de eerste weging rijdt het voertuig stapvoets verder om het volgende wielstel op de weegplateaus te rijden, en stopt opnieuw voor de tweede weging (bij gebruik van 2 weegplateaus), dit wordt herhaald totdat alle wielassen zijn gewogen.

Bij het dynamisch wegen wordt er tijd gewonnen, omdat het voertuig zonder stoppen stapvoets kan doorrijden totdat alle assen over de weegplateaus zijn gereden. Een dynamisch weegsysteem is er op ingericht dat de wegingen kunnen plaatsvinden terwijl het voertuig langzaam doorrijdt. Ook dan worden alle gewogen assen automatisch bij elkaar opgeteld en kan het totaalgewicht worden afgelezen en optioneel worden afgedrukt.

Door het wegen van de asdruk en het totaalgewicht van het voertuig kunnen vrachtwagens op de juiste wijze worden beladen. Hierdoor kunnen boetes voor onjuiste belading worden voorkomen.

Bekijk onze asweegsystemen

putframe_wawxl
WAWM-RF-draadloos-asweegsysteem_02501

 

Of bel vrijblijvend
0416 69 34 04.