Info over Telfunctie

Direct naar Telweegschalen

De meeste tegenwoordige weegschalen hebben een telfunctie. Telweegschalen zijn specifiek ontworpen voor het tellen van voorwerpen en artikelen.
Andere weegschalen hebben meestal ook een telfunctie, maar deze is eenvoudiger uitgevoerd omdat ze niet speciaal zijn uitgerust om hoofdzakelijk artikelen te tellen. Zie verder de tekst hieronder.

Werkingsprincipe

Door middel van het totaalgewicht van een referentieaantal berekent de weegschaal het stuksgewicht van 1 artikel. Dit referentiegewicht wordt vooraf vastgelegd in het geheugen van de weegschaal. Vervolgens kan het aantal worden berekend van een willekeurige hoeveelheid dezelfde artikelen, zoals b.v. schroeven, onderdelen, kortom alle artikelen waarvan men op een snelle en betrouwbare manier het aantal wil bepalen. Het aantal is afleesbaar in het display.

Hoe groter het referentieaantal, des te nauwkeuriger zal het resultaat van de telling zijn. De artikelen kunnen immers onderling een fractie in gewicht verschillen. Bij een relatief klein referentieaantal zal een miniem onderling gewichtsverschil toch tot een minder exacte telling kunnen leiden. Dus plaats voor het bepalen van het referentiegewicht een zo groot mogelijk aantal op de weegschaal.

Telweegschaal

Een telweegschaal rekent geen prijzen uit en de telfunctie is niet bestemd voor handelsdoeleinden. Een telweegschaal wordt wel eens verward met een rekenweegschaal, die eigenlijk weegschaal en kassa tegelijk is en dus wel prijzen kan uitrekenen door eenheidsprijs te vermenigvuldigen met gewicht of aantal.
Een telweegschaal heeft meestal 3 displayvensters (voor aantal, stuksgewicht en totaalgewicht) en men kan een willekeurig referentieaantal handmatig d.m.v. numerieke toetsen invoeren.

telweegschaal_cs-II

Telweegschaal met uitgebreide telfuncties

Zie overzicht telweegschalen.

Controleweegschaal met telfunctie

Een controleweegschaal met telfunctie heeft meestal 1 (relatief groot) displayvenster, waarin het aantal of het totaalgewicht wordt weergegeven, afhankelijk van de gekozen instelling. Bij een controleweegschaal met telfunctie moet men bij het bepalen van een referentieaantal een keuze maken uit vaste, voorgeprogrammeerde waarden, bijvoorbeeld 10, 20, 50 of 100 stuks, omdat numerieke toetsen niet aanwezig zijn.

WS-II-bankweegschaal-300x225

Controleweegschaal met eenvoudige telfunctie


Zie overzicht bankweegschalen en kleine weegschalen

Bij beide uitvoeringen kan men, na vastlegging van het referentieaantal, het aantal bepalen van een onbeperkte hoeveelheid van dezelfde artikelen, mits het totale weegvermogen niet wordt overschreden. Men kan de procedure onbeperkt herhalen, want het referentieaantal blijft in het geheugen totdat men dit verwijdert.